Gazlı İçecekler neden fışkırır?


Merhaba sevgili Hür Portal okurları. Bu yazımda sizlere her gün karşılaştığınız bir olaydan bahsetmek istiyorum. Gazlı içecekler çalkalandıklarında neden fışkırırlar? Bu konudan bahsetmeden önce size karbondioksit hakkında birkaç küçük bilgi aktarmak isterim. Öncelikle karbondioksit isminden de anlaşılacağı üzere 1 adet karbon ve 2 adet oksijen atomundan oluşmuştur. Normal koşullarda gaz halinde bulunur. Gazlı içeceklerde kullanılanı ise su ile bileşkesinden ortaya çıkan karbonik asittir.  Şişelere basınç altında konulur. Bir kısmı karışım içerisinde çözünürken bir kısmı da gaz halinde şişe içerisinde kalır. Gelelim fışkırmasının sebebine. Karbonik asit doğrudan şekerle temas ettiğinde hızlı bir tepkime göstererek fışkırırlar. Gazlı içeceklerde de bu iki molekülün karşılaşıp fışkırmaması için fosforik asit kullanılır. Fosforik asit iki molekülün birbirine karışmasını engellediği gibi aynı zamanda da çok yüksek miktarda asit ve şeker tadının insanlara iyi gelmesini sağlamaktadır.  Şişeyi salladığımızda fosforik asidin özelliği içeceğin içinde dengesini kaybedip sallanan süre içerisinde heterojenleşmesini sağlar. Bu sayede de karbonik asit ile  şeker bir araya gelip fışkırmaya sebep olurlar. Bu olay kolaya Mentos attığımızda gerçekleşen olay ile kimyasal olarak aynıdır. Kolaya Mentos attığımızda da Mentosun dışındaki pütürlü halde bulunan şeker karbonik asit ile aynı tepkimeye girerek içeceğin fışkırmasına neden olur.


Alperen Eşer
Google+'da paylaş

0 yorum:

Yorum Gönder